El Cerkabirra és la festa popular per excel·lència de Cubelles (El Garraf, Catalunya) que es defineix amb el lema “Art, cervesa i cultura al carrer”. És una diada amb una idiosincràsia pròpia i única on petits i grans omplen els carrers de la vila d’alegria i gaudeixen de la cultura popular.
Es tracta d’una festa participativa que engloba tot un seguit d’activitats adreçades a tots els públics, com ara una fira de productes i cerveses artesanes, tallers i animació infantilactuacions de circ, animació i música de carrer i un recorregut amb xarangues pels carrers del poble i concerts de música en directe a les places.
El Cerkabirra està organitzat per l’Associació de Joves El Cubell, una entitat sense afany de lucre, i és un esdeveniment que any rere any segueix creixent… I és que diuen que qui ha viscut el Cerkabirra de Cubelles, l’any següent repeteix.

Petita Història del Cerkabirra

Els inicis del Cerkabirra es remunten al mes de maig de 2007. Des de l’Associació de Joves El Cubell vam voler celebrar la festa d’aniversari de l’entitat i vam organitzar un correbars. Va consistir en fer un recorregut pels carrers del centre del poble a ritme de xaranga i fent parada en 5 bars per beure cervesa. En aquell primer Cerkabirra hi van participar al voltant d’un centenar de persones. D’aquesta manera, el Cerkabirra va néixer amb la voluntat de ser un acte de petit format. Des del Cubell mai haguéssim imaginat que l’acte acabaria tenint la repercussió actual.

L’any 2008 vam incloure el concurs de beure cervesa en porró, una hora abans de l’inici del recorregut pels bars i un concert de música en directe per finalitzar la diada amb els grups, en aquells moments novells, La Pegatina i Raggatunning. A aquestes alçades queda molt poca gent que no sàpiga què és La Pegatina, i no ens referim a nivell català ni espanyol sinó europeu i mundial. El fenomen ha traspassat fronteres i es compten en centenars de milers els seguidors del grup. En aquella segona edició el Cerkabirra va aplegar més de dos-cents participants.

En la tercera edició, l’any 2009, el Cerkabirra va continuar ampliant l’afluència de públic, i aquest cop va arribar gairebé el mig miler de participants. Es van consolidar el concurs de beure cervesa en porró i el concert de música durant la matinada per tancar la festa.

Cerkabirra de l’any 2014.

En la quarta edició del Cerkabirra, l’any 2010, l’assistència es va tornar a duplicar respecte l’any anterior i va arribar al miler de persones. En aquesta edició, es van afegir a la programació la festa de presentació del Cerkabirra a la Sala Anem-hi, el taller-cata de cervesa artesana, i com a gran novetat, la presentació del nou gegant del Cerkabirra, el Llúpol.

La cinquena edició del Cerkabirra, l’any 2011, va assolir la xifra de 1500 participants. La gran novetat va ser incloure durant tota la jornada espectacles de circ al carrer, gràcies a la col·laboració del Centre de Circ ‘La Vela’ de Vilanova i la Geltrú, i vam poder gaudir de 4 espectacles diferents de circ, malabars i foc.

En la sisena edició del 2012, el Cerkabirra va aplegar al voltant de 2000 participants durant tot el dia. En aquesta edició l’objectiu va ser convertir el Cerkabirra en tota una jornada per a tots els públics. És a dir, un acte des del matí fins la nit i apropar-se al públic familiar i infantil. D’aquesta manera durant el matí es van afegir a la programació la 1a Fira de Productes i Cervesa Artesanal de Cubelles, una trobada de plaques de cava i de xapes de cervesa, tallers i animació infantil, un concert vermut i un dinar popular.

En l’edició, l’any 2013, des de l’organització es apostar per buscar un espai molt més ampli i obert que permetés a l’acte seguir creixent.

El Cerkanalla de l’any 2015

D’aquesta manera, el nucli de les activitats del Cerkabirra es va traslladar a la plaça del Mercat, un espai més adient que ens ha permés seguir creixent en el volum d’activitats i de públic. En aquest sentit, una de les apostes de més èxit ha sigut la celebració del Cerkanalla, la versió infantil del Cerkabirra en forma de tallers i animació infantil. El Cerkabirra 2013 i 2014 va seguir augmentant en nombre de participants i al voltant de 2500 persones van participar en alguna de les activitats durant aquestes dues darreres edicions.

L’edició de l’any 2016, va ser la celebració dels 10 anys del Cerkabirra. Com a novetat es va fer una modificació en el recorregut amb xarangues pel centre del poble. Es van fer dos recorreguts simultanis que es creuaven a mig camí. Aquest canvi va permetre descongestionar l’acte, ja que l’augment constant de participants havia alentit molt el recorregut i la gent no gaudia de sufucient espai per moure’s. El Cerkabirra dels 10 anys va acabar amb un espectacle especial de dansa, música i llum al recinte de la Plaça del Mercat de Cubelles.

Amb el Cerkabirra completament consolidat a l’espai de la plaça del Mercat, l’any 2017 es va celebrar l’onzena edició. Aquest cop es va apostar per tornar al format de concert final i es va comptar amb l’actuació dels vilanovins Raggatunning, convertint-se així en el grup que ha actuat en més edicions del Cerkabirra.

Actualment la festa del Cerkabirra segueix celebrant-se a la plaça del Mercat on ha trobat l’espai adequat per dur a terme les activitats centrals. A més, el nombre de participants va augmentant mica en mica i ja en les dues últimes edicions, les de 2017 i 2018, hi van participar més de 5000 persones des de les 10 del matí fins a les 3 de la matinada.