El Cerkabirra és la festa popular per excel·lència de Cubelles (El Garraf, Catalunya) el qual es defineix amb el lema “Art, cervesa i cultura al carrer”. És una diada amb una idiosincràsia pròpia i única on petits i grans omplen els carrers de la vila d’alegria i gaudeixen de la cultura popular.
Es tracta d’una festa participativa que engloba tot un seguit d’activitats adreçades a tots els públics, com ara una fira de productes i cerveses artesanes, tallers i animació infantil, el concurs de beure cervesa en porró, actuacions de circ, animació i música de carrer i un recorregut amb xarangues pels carrers del poble o concerts de música en directe.
El Cerkabirra està organitzat per l’Associació de Joves El Cubell i és un esdeveniment que any rere any segueix creixent… I és que diuen que qui ha viscut el Cerkabirra de Cubelles, l’any següent repeteix.

Petita Història del Cerkabirra

Els inicis del Cerkabirra es remunten al mes de maig de 2007. Des de l’Associació de Joves El Cubell vam voler celebrar la festa d’aniversari de l’entitat i vam organitzar un correbars. Va consistir en fer un recorregut pels carrers del centre del poble a ritme de xaranga i fent parada en 5 bars per beure cervesa. En aquell primer Cerkabirra hi van participar al voltant d’un centenar de persones. D’aquesta manera, el Cerkabirra va néixer amb la voluntat de ser un acte de petit format. Des del Cubell mai haguéssim imaginat que l’acte acabaria tenint la repercussió actual.

L’any 2008 vam incloure el concurs de beure cervesa en porró, una hora abans de l’inici del recorregut pels bars i un concert de música en directe per finalitzar la diada amb els grups, en aquells moments novells, La Pegatina i Raggatunning. A aquestes alçades queda molt poca gent que no sàpiga què és La Pegatina, i no ens referim a nivell català ni espanyol sinó europeu i mundial. El fenomen ha traspassat fronteres i es compten en centenars de milers els seguidors del grup. En aquella segona edició el Cerkabirra va aplegar més de dos-cents participants.

En la tercera edició, l’any 2009, el Cerkabirra va continuar ampliant l’afluència de públic, i aquest cop va arribar gairebé el mig miler de participants. Es van consolidar el concurs de beure cervesa en porró i el concert de música.

Cerkabirra de l’any 2014.

En la quarta edició del Cerkabirra, l’any 2010, l’assistència es va tornar a duplicar respecte l’any anterior i va arribar al miler de persones. En aquesta edició, es van afegir a la programació la festa de presentació del Cerkabirra a la Sala Anem-hi, el taller-cata de cervesa artesana, i com a gran novetat, la presentació del nou gegant del Cerkabirra, el Llúpol.

La cinquena edició del Cerkabirra, l’any 2011, va assolir la xifra de 1500 participants. La gran novetat va ser incloure durant tota la jornada espectacles de circ al carrer, gràcies a la col·laboració del Centre de Circ la Vela de Vilanova, vam poder gaudir de 4 espectacles diferents de circ, malabars i foc.

En la sisena edició del 2012, el Cerkabirra va aplegar al voltant de 2000 participants durant tot el dia. En aquesta edició l’objectiu va ser convertir el Cerkabirra en tota una jornada per a tots els públics. És a dir, un acte des del matí fins la nit i apropar-se al públic familiar i infantil. D’aquesta manera durant el matí es van afegir a la programació la 1a Fira de Productes i Cervesa Artesanal de Cubelles, una trobada de plaques de cava i de xapes de cervesa, tallers i animació infantil, un concert vermut i un dinar popular.

En l’edició, l’any 2013, des de l’organització es apostar per buscar un espai molt més ampli i obert que permetés a l’acte seguir creixent.

El Cerkanalla de l’any 2015

D’aquesta manera, el nucli de les activitats del Cerkabirra es va traslladar a la plaça del Mercat, un espai més adient que va permetre seguir creixent en el volum d’activitats i de públic. En aquest sentit, una de les apostes que més èxit va tenir ha estat la celebració del Cerkanalla, la versió infantil del Cerkabirra en forma de tallers i animació infantil. El Cerkabirra 2013 i 2014 va seguir augmentant en nombre de participants i al voltant de 2500 persones van participar en alguna de les activitats durant aquestes dues darreres edicions.

La darrera edició, la del 2016, va ser la de celebració dels 10 anys del Cerkabirra. Com a novetat es va fer una modificació al recorregut amb txarangues pel centre del poble. Es van fer dos recorreguts simultanis que es creuaven a mig camí. Aquest canvi va permetre descongestionar l’acte, ja que l’augment constant de participants havia alentit molt el recorregut i la gent no gaudia de sufucient espai per moure’s. El Cerkabirra dels 10 anys va acabar amb un espectacle especial de dansa, música i llum al recinte de la Plaça del Mercat de Cubelles.